Warsztaty historyczno-kulinarne

O ŻYCIU I OBYCZAJACH NA BAROKOWYM DWORZE

Pierwszym elementem jest prelekcja w naszej plenerowej sali warsztatowej dotycząca czasów baroku i życia na dworze w Wiśniczu. Prowadzi je Szymon, który w barwny sposób opowiada o życiu muszkietera, pokazuje elementy stroju żołnierza, ekwipunek, broń. Ale nie zapomnimy i o kuchni – jakich wtedy używano przypraw? Jakie jadano mięsa? Jakie preferowano smaki? Nawet nie przypuszczacie jak XVII-wieczna kuchnia różniła się od współczesnej.

W XVII-WIECZEJ KUCHNI

Po prelekcji przechodzimy do zajęć praktycznych. W Kuchni Spotkań (kuchnia plenerowa) przy prawdziwym piecu chlebowym razem z Kasią będziecie mogli sprawdzić Wasze umiejętności kulinarne. Zrobicie proste, ale smaczne potrawy, które potem ze smakiem zjecie.

TROCHĘ REKREACJI W PLENERZE

We Frankówce Małej mamy duży rekreacyjne plener, dlatego poznamy także plenerowe zabawy, jakie znane były na barokowych dworach.

A TERAZ INFORMACJE TECHNICZNE:

  • Oferta dedykowana jest przedszkolakom, szkołom podstawowym oraz gimnazjom – poziom warsztatów jest odpowiednio dostosowany.
  • Miejsce organizacji warsztatów znajduje się ok. 50km od Krakowa lub Tarnowa, niedaleko Nowego Wiśnicza
  • jest to bezpieczny, w całości ogrodzony teren ok. 80a w bardzo malowniczym miejscu przy lesie – o możliwościach Frankówki Małej możesz przeczytać TUTAJ
  • Zwykle warsztaty trwają 3-4 godziny.
  • Opcjonalnie można zrobić OGNISKO Z PIECZENIEM KIEŁBASEK lub zamówić OBIAD (jedno- lub dwudaniowy). Na miejscu mamy bar regionalny oraz sklepik regionalny.
  • Znajdujemy się niedaleko takich zabytków, jak: Zamek w Wiśniczu oraz Kopalnia Soli w Bochni, których zwiedzenie tematycznie możemy powiązać z naszymi warsztatami.
  • Na życzenie organizujemy całą wycieczkę wraz z transportem, wyżywieniem, zwiedzaniem zabytków/zabytku oraz warsztatami przez nasze biuro podróży VIA CRACOVIA.
  • Jesteśmy otwarci na pytania i sugestie – skontaktuj się z nami 🙂