Warsztaty historyczno-kulinarne
O ŻYCIU I OBYCZAJACH NA BAROKOWYM DWORZE
Pierwszym elementem jest prelekcja w naszej plenerowej sali warsztatowej dotycząca czasów baroku i życia na dworze w Wiśniczu. Prowadzi je Szymon, który w barwny sposób opowiada o życiu muszkietera, pokazuje elementy stroju żołnierza, ekwipunek, broń. Ale nie zapomnimy i o kuchni – jakich wtedy używano przypraw? Jakie jadano mięsa? Jakie preferowano smaki? Nawet nie przypuszczacie jak XVII-wieczna kuchnia różniła się od współczesnej.
W XVII-WIECZEJ KUCHNI
Po prelekcji przechodzimy do zajęć praktycznych. W Kuchni Spotkań (kuchnia plenerowa) przy prawdziwym piecu chlebowym razem z Kasią będziecie mogli sprawdzić Wasze umiejętności kulinarne. Zrobicie proste, ale smaczne potrawy, które potem ze smakiem zjecie.
TROCHĘ REKREACJI W PLENERZE
We Frankówce Małej mamy duży rekreacyjne plener, dlatego poznamy także plenerowe zabawy, jakie znane były na barokowych dworach.
A TERAZ INFORMACJE TECHNICZNE:
- Oferta dedykowana jest przedszkolakom, szkołom podstawowym oraz gimnazjom – poziom warsztatów jest odpowiednio dostosowany.
- Miejsce organizacji warsztatów znajduje się ok. 50km od Krakowa lub Tarnowa, niedaleko Nowego Wiśnicza
- jest to bezpieczny, w całości ogrodzony teren ok. 80a w bardzo malowniczym miejscu przy lesie – o możliwościach Frankówki Małej możesz przeczytać TUTAJ
- Zwykle warsztaty trwają 3-4 godziny.
- Opcjonalnie można zrobić OGNISKO Z PIECZENIEM KIEŁBASEK lub zamówić OBIAD (jedno- lub dwudaniowy). Na miejscu mamy bar regionalny oraz sklepik regionalny.
- Znajdujemy się niedaleko takich zabytków, jak: Zamek w Wiśniczu oraz Kopalnia Soli w Bochni, których zwiedzenie tematycznie możemy powiązać z naszymi warsztatami.
- Na życzenie organizujemy całą wycieczkę wraz z transportem, wyżywieniem, zwiedzaniem zabytków/zabytku oraz warsztatami przez nasze biuro podróży VIA CRACOVIA.
- Jesteśmy otwarci na pytania i sugestie – skontaktuj się z nami 🙂