PIERNICZKOWANIE CZAS ZACZĄĆ :)
Ciasto na pierniki należy zrobić dużo wcześniej przed pieczeniem, aby wszystkie przyprawy zdążyły uruchomić swoje aromaty i właściwości. Ja przygotowuję swoje ciasto nawet miesiąc wcześniej, a potem trzymam jest w pudełku w lodówce. Przyprawę do pierniczków najlepiej przygotować samemu, bo te kupne nie są tak aromatyczne, a także dodaje się do nich składniki, które tam wcale nie powinny się znaleźć 😉
PRZYPRAWA DO PIERNIKA
WERSJA I
- Suszona skórka z pomarańczy
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka gałki muszkatołowej (to będą 2 całe pestki)
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu (lub pieprzu kolorowego)
- 1 zmielona cała gwiazdka anyżu
- opcjonalnie – ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli himalajskiej
WERSJA II
- 50 gr kory cynamonu
- 20 gr imbiru
- 15 gramów goździków
- 15 gr kardamonu
- 10 gr gałki muszkatołowej
- 10 gr zmielonego ziela angielskiego
- 5 gr/10 gr pieprzu
- 5 gr zmielonego anyżu (całe gwiazdki)
CIASTO NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
SKŁADNIKI:
- 25 dag masła
- 1/2 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- przyprawa do piernika (mogą być 2 porcje powyższej przyprawy, a jak ktoś dodaje gotową, to 2-3 opakowania)
- kakao – dla koloru – według uznania
WYKONANIE:
- Podgrzać masło, miód, cukier prawie do wrzenia
- Gdy masa ostygnie kolejno dodawać kg mąki, jajka, sodę (wcześniej rozmieszaną w mleku oraz przyprawę do piernika)
- Ciasto przełoży do kamionki i niech leżakuje, im dłużej tym lepiej, nawet miesiąc 🙂
- Z tej porcji wyjdzie baaaardzo dużo pierników 🙂