AKTUALNOŚCI

PIERNICZKOWANIE CZAS ZACZĄĆ :)

Ciasto na pierniki należy zrobić dużo wcześniej przed pieczeniem, aby wszystkie przyprawy zdążyły uruchomić swoje aromaty i właściwości. Ja przygotowuję swoje ciasto nawet miesiąc wcześniej, a potem trzymam jest w pudełku w lodówce. Przyprawę do pierniczków najlepiej przygotować samemu, bo te kupne nie są tak aromatyczne, a także dodaje się do nich składniki, które tam wcale nie powinny się znaleźć 😉

PRZYPRAWA DO PIERNIKA

WERSJA I

  • Suszona skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej (to będą 2 całe pestki)
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (lub pieprzu kolorowego)
  • 1 zmielona cała gwiazdka anyżu
  • opcjonalnie – ziarenka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli himalajskiej

WERSJA II

  • 50 gr kory cynamonu
  • 20 gr imbiru
  • 15 gramów goździków
  • 15 gr kardamonu
  • 10 gr gałki muszkatołowej
  • 10 gr zmielonego ziela angielskiego
  • 5 gr/10 gr pieprzu
  • 5 gr zmielonego anyżu (całe gwiazdki)

CIASTO NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

SKŁADNIKI:

  • 25 dag masła
  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • przyprawa do piernika (mogą być 2 porcje powyższej przyprawy, a jak ktoś dodaje gotową, to 2-3 opakowania)
  • kakao – dla koloru – według uznania

WYKONANIE:

  • Podgrzać masło, miód, cukier prawie do wrzenia
  • Gdy masa ostygnie kolejno dodawać kg mąki, jajka, sodę (wcześniej rozmieszaną w mleku oraz przyprawę do piernika)
  • Ciasto przełoży do kamionki i niech leżakuje, im dłużej tym lepiej, nawet miesiąc 🙂
  • Z tej porcji wyjdzie baaaardzo dużo pierników 🙂