KUCHNIA SPOTKAŃ

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI ORAZ WŁASNĄ PRZYPRAWĘ DO PIERNIKA

To jest przepis na naprawdę ogromną liczbę pierniczków. Upieczone według tego przepisu wychodzą przepyszne i bardzo aromatyczne. Ważne, aby zastosować do nich własnoręcznie wykonaną przyprawę, koniecznie z całych (nie mielonych fabrycznie) przypraw. Poniżej znajdziecie oba przepisy. Według nich robię od lat ciasto na PIERNIKOWE WARSZTATY i wszyscy są zawsze zachwyceni 🙂

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA

Zanim zaczniesz robić ciasto, przygotuj przyprawę do piernika.

SKŁADNIKI

  • Suszona SKÓRKA Z POMARAŃCZY I CYTRYNY – najlepiej wysuszyć na grzejniku skórki ze zjedzonych owoców – 2 pomarańcz i 2 cytryny, a potem zmielić w młynku, w którym mielimy przyprawy. Ja do tego używam starego młynka do kawy 🙂
  • 2 łyżki CYNAMONU
  • 2 łyżeczki IMBIRU (w tym przypadku kupuję oczywiście już mielony, nie spotkałam się z suszonym całym do zmielenia)
  • 2 łyżeczki KARDAMONU
  • 1 łyżka GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • 1 łyżeczka GOŹDZIKÓW
  • 1/2 łyżeczki ZIELA ANGIELSKIEGO
  • 1/2 łyżeczki PIEPRZU lub PIEPRZU KOLOROWEGO (Wszak piernik musi być PIERNY, czyli PIEPRZNY i od tej przyprawy w języku polskim wziął swoją nazwę, wiedzieliście o tym?)
  • 1 GWIAZDKA ANYŻU
  • opcjonalnie – ziarenka z 1 LASKI WANILII (ja nie daję)
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej

Oczywiście wszystko mielimy i łączymy razem… i cały dom pachnie nieziemsko! 🙂

PRZEPIS NA PIERNICZKI

SKŁADNIKI:

  • 25 dag masła
  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru (ja zawsze oszukuję na cukrze, bo uważam, że co za dużo to niezdrowo, więc daję tylko 1 szklankę, zwłaszcza, że jest bardzo dużo słodkiego miodu 😉
  • 1 kg mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • przyprawa do piernika – można wsypać całą porcję, im więcej tym ciasto będzie bardziej aromatyczne

WYKONANIE:

  • Podgrzać masło, miód, cukier, prawie do wrzenia.
  • Gdy masa ostygnie kolejno dodawać – przesianą mąkę, jajka, sodę (rozprowadzoną wcześniej w mleku) oraz przyprawę do piernika
  • Następnie zagnieść ciasto.
  • Przełożyć do kamionki (w przypadku braku kamionki do innego naczynia, w każdym razie lepsze szklane niż plastikowe) i przykryte schować na dół do lodówki lub jeśli ktoś posiada do zimnej piwnicy, spiżarni.
  • I niech leżakuje cały miesiąc. Niech przyprawy uruchomią swoje aromaty. Oczywiście można upiec pierniczki zaraz po zrobieniu ciasta, ale najbardziej aromatyczne będą właśnie takie z dojrzewającego przez miesiąc ciasta 🙂
  • Upieczcie w rozgrzanym piekarniki – może być góra-dół, może być termoobieg. Temperatura wysoka 180-190. oczywiście przy termoobiegu nieco niższa. Pieką się około 10-15 min.
  • Można je oczywiście udekorować kolorowym lukrem i różnymi ozdobami, których jest mnóstwo na rynku. Tak właśnie robimy na naszych warsztatach.

ZATEM DO DZIEŁA I SMACZNEGO!!! 🙂