WARSZTATY KULINARNE

Jedzenie jest wielką przyjemnością, tego nie trzeba nikomu powtarzać. Kuchnia za to często staje się miejscem, gdzie przenosi się spotkanie towarzyskie, bo tam przebywa gospodyni i tworzy się najmilsza rodzinna atmosfera. A gdyby tak jeszcze urządzić wspólne gotowanie, wymianę przepisów, doświadczeń??? Cóż za rozkosz, nie tylko dla podniebienia!

Właśnie po to powstała KUCHNIA SPOTKAŃ, aby wspólnie poznawać tajniki kulinariów. W KUCHNI SPOTKAŃ przygotowane są stanowiska dla każdego uczestnika. Na początku jest krótki wstęp teoretyczny związany z tematem warsztatów, a następnie uczestnicy przystępują do kulinarnej zabawy 🙂 robienia ciasteczek, lepienia pierogów, czy bułeczek.

Oto tematy naszych warsztatów kulinarnych:

1. Heca z pieca, czyli wszystko o mące.

Z jakiego ziarna powstaje mąka? Czy z każdej mąki można upiec chleb? Co to są drożdże i czym się żywią? Jak to jest, że z jednej mąki można przygotować różne ciasta?

2. Kuchnia pełna niespodzianek, czyli kuchenne eksperymenty.

Czy w kuchni można poznawać szkolne przedmioty? Oczywiście, że tak! Przecież kuchnia, gotowanie to matematyka, chemia, fizyka, biologia! Na warsztatach uczymy się proporcji, a potem mieszamy, podgrzewamy, ugniatamy i patrzymy co z tego wyniknie! Słowem robimy różne kulinarne eksperymenty 🙂

3. Historia od kuchni, o kuchni na barokowym dworze Lubomirskich w Wiśniczu.

Dzięki tym warsztatom uczestnicy mogą poznać tajniki staropolskiego stołu :), niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo różniła się kuchnia staropolska od współczesnej :). Mamy tę przyjemność, że całkiem niedaleko Frankówki Małej, na dworze Stanisława Lubomirskiego, pana na Wiśniczu powstała pierwsza książka kucharska na ziemiach polskich Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw. Przepisy zostały spisane przez kuchmistrza dworskiego Stanisława Czernieckiego.

4. Wszystkie zapachy świata – przyprawy
5. Smaki szlaku węgierskiego.
6. Roztańczone marynaty, kręcą twista.