HECA Z PIECA, czyli wszystko o mące

Fantastyczna kulinarna zabawa plus kilka gramów ważnych informacji 🙂 Przy tradycyjnym piecu chlebowym w plenerowej KUCHNI SPOTKAŃ uczestnicy warsztatów poznają tajemnice zbóż i powstających z niech mąk. Czy z każdej mąki można upiec chleb? A co jest jeszcze trzeba dodać do ciasta żeby powstały pachnące bułeczki lub szarlotka? Czy każde ciasto jest takie samo? Z jakiego tajemniczego królestwa pochodzą drożdże? Na te i wiele innych pytań odpowiadamy w części teoretycznej warsztatów. W części praktyczniej uczestnicy warsztatów poznają przepis na potrawę z wykorzystaniem mąki i na jego podstawie wykonują bułeczki lub ciasteczka lub podpłomyki lub pierogi. Potrawę wybieramy po konsultacji z nauczycielem w zależności od liczebności i wieku uczestników. Każdy z uczniów ma osobne stanowisko pracy i wykonuje swoje kulinarne dzieło.

TUTAJ SPRAWDŹ DOSTĘPNE TERMINY I ZAPISZ SIĘ NA WARSZTATY

RODZAJ WARSZTATÓW: ETNOGRAFICZNE
DLA KOGO: PRZEDSZKOLA, SZKOŁY PODSTAWOWE, SZKOŁY PONADPODSTAWOWE
CZAS TRWANIA: ok. 3 godzin
CZAS DOJAZDU Z KRAKOWA: ok. 1 godziny w jedną stronę
Możemy zorganizować całą wycieczkę wraz z transportem z zaprzyjaźnionym edukacyjnym biurem podróży VIA CRACOVIA

Jedna myśl na temat “HECA Z PIECA, czyli wszystko o mące

Komentarze są wyłączone.