WARSZTATY KULINARNE

KULINARNIE W PLENERZE

Jedzenie jest nie tylko wielką przyjemnością,  ale jednym z najważniejszych elementów naszego życia (potrzeb życiowych), tego nie trzeba nikomu powtarzać. Kuchnia za to często staje się miejscem, gdzie przenosi się spotkanie towarzyskie, bo tam przebywa gospodyni i tworzy się najmilsza rodzinna atmosfera. A gdyby tak jeszcze urządzić wspólne gotowanie, wymianę przepisów, doświadczeń??? Cóż za rozkosz, nie tylko dla podniebienia! ZAPRASZAMY NA PLENEROWE WARSZTATY KULINARNE DLA DZIECI, RODZIN I GOŚCI INDYWIDUALNYCH.

HECA Z PIECA I KULINARNE DZIEDZICTWO W PLENERZE

Właśnie po to powstała plenerowa KUCHNIA SPOTKAŃ, aby wspólnie poznawać tajniki kulinariów. W KUCHNI SPOTKAŃ przygotowane są stanowiska dla każdego uczestnika. Na początku jest krótki wstęp teoretyczny związany z tematem warsztatów, a następnie uczestnicy przystępują do kulinarnej zabawy przy tradycyjnym PIECU CHLEBOWYM. Powstają najprostsze podpłomyki, proziaki, pierogi – gotowane i pieczone, ciasteczka, bułeczki. W mniejszych grupach organizujemy pieczenie chleba oraz warsztaty kulinarno-historyczne, oparte o wielowiekowe dziedzictwo tego regionu.

KULINARNIE – INTERDYSCYPLINARNIEWARSZTATY KULINARNE DLA SZKÓŁ

Warto dowiedzieć się na ten temat więcej, na temat produktów, a także sposobów ich przetwarzania. My skupiamy się na roślinach – zbożach, przyprawach, które stanową podstawę naszego żywienia. Poza tym z kuchnią związana jest też kultura danego regionu, społeczności.

Kuchnia łączy w sobie cały naukowy dorobek człowieka. Bez znajomości matematyki, chemii, fizyki, nie mówiąc już o przyrodzie, trudno wyobrazić sobie kuchenne zmagania. Poza tym przygotowywanie potraw to wspaniała i TWÓRCZA ZABAWA, na którą rodzice nie zawsze pozwalają w obawie o porządek w kuchni.

O tym też są nasze warsztaty kulinarne – o DZIAŁANIU W ZESPOLE, o ORGANIZACJI CZASU I PRACY. Uruchamiamy wszystkie zmysły, to zajęcia wyjątkowo sensoryczne – dotyk, zapach, smak, wzrok, a nawet słuch (przecież dźwięk jaki wydaje skórka upieczonego bochenka świadczy o tym, czy wnętrze jest już gotowe).

Nie zapominamy także o KUCHNI Z HISTORIĄ W TLE! Frankówka, bowiem znajduje się kilkanaście kilometrów od Zamku w Wiśniczu, gdzie powstała pierwsza książka kucharka na ziemiach polskich COMPENDIUM FERCULORUM, autorstwa nadwornego kuchmistrza Stanisława Czernieckiego.

A HISTORIA PRZYPRAW korzennych jest naprawdę fascynująca, a nawet groźna. Na naszych warsztatach podróżujemy zatem w głąb historii do czasów staropolskich, ale też dookoła świata razem z Magellanem na Wyspy Korzenne.

Słowem KUCHNIA TO ŻYCIE i o tym właśnie w sposób interdyscyplinarny, ciekawy i baaardzo praktyczny opowiadamy na  naszych WARSZTATACH KULINARNYCH!

TEMATY NASZYCH WARSZTATÓW KULINARNYCH:

TUTAJ SPRAWDŹ DOSTĘPNE TERMINY I ZAPISZ SIĘ NA WARSZTATY

1. HECA Z PIECA, CZYLI WSZYSTKO O MĄCE

Z jakiego ziarna powstaje mąka? Czy z każdej mąki można upiec chleb? Co to są drożdże i czym się żywią? Jak to jest, że z jednej mąki można przygotować różne ciasta? Więcej można przeczytać TUTAJ

2. KUCHNIA PEŁNA NIESPODZIANEK, CZYLI EKSPERYMENTY KULINARNE

Czy w kuchni można poznawać szkolne przedmioty? Oczywiście, że tak! Przecież kuchnia, gotowanie to matematyka, chemia, fizyka, biologia! Na warsztatach uczymy się proporcji, a potem mieszamy, podgrzewamy, ugniatamy i patrzymy co z tego wyniknie! Słowem robimy różne kulinarne eksperymenty, aby wyjaśnić wiele kulinarnych zjawisk.

3. HISTORIA OD KUCHNI, CZYLI O BAROKOWEJ KUHCHNI NA DWORZE W WIŚNICZU

Dzięki tym warsztatom uczestnicy mogą poznać tajniki staropolskiego stołu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że kuchnia staropolska bardzo różniła się od współczesnej. Mamy tę przyjemność, że całkiem niedaleko Frankówki Małej, na dworze Stanisława Lubomirskiego, pana na Wiśniczu, powstała pierwsza książka kucharska na ziemiach polskich Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw. Przepisy zostały spisane przez kuchmistrza dworskiego Stanisława Czernieckiego.

4. WSZYSTKIE ZAPACHY ŚWIATA, CZYLI PRZYPRAWY

Bez przypraw kuchnia nie byłaby tak aromatyczna. To one są duszą każdej potrawy. Na naszych warsztatach kulinarnych z przyprawami poznamy ich różne rodzaje. Łączy je niepowtarzalny aromat, ale możemy je podzielić ze względu na pochodzenie, część rośliny, z której pochodzą, a także zastosowanie. To warsztaty pełne zapachów!


5. ROZTAŃCZONE MARYNATY TAŃCZĄ TWISTA, CZYLI LATO W SŁOIKU

Jesienne warsztaty kulinarne, kiedy zbieramy letnie plony i możemy je zachować na zimę zamknięte w słoikach. Na warsztatach dowiemy się, jakie procesy zachodzą w słoiku, że mogą stać na półce nawet rok. Jednak to nie żadna magia, tylko nauka!


6. ATLAS SMAKÓW, CZYLI KULINARNE PODRÓŻE REGIONALNE

Na tych warsztatach kulinarnych wyruszymy we wspaniałą podróż dookoła świata, a może lepiej powiedzieć dookoła stołu. Jedzenie to kwintesencja narodu. W nim odzwierciedlają się jego zwyczaje, klimat, język, smaki! To fascynująca i bardzo smaczna podróż!

3 komentarze do “WARSZTATY KULINARNE

Możliwość komentowania została wyłączona.