WARSZTATY KULINARNE

KULINARNIE W PLENERZE

#HECA Z #PIECA

Jedzenie jest nie tylko wielką przyjemnością,  ale jednym z najważniejszych elementów naszego życia (potrzeb życiowych), tego nie trzeba nikomu powtarzać. Kuchnia za to często staje się miejscem, gdzie przenosi się spotkanie towarzyskie, bo tam przebywa gospodyni i tworzy się najmilsza rodzinna atmosfera. A gdyby tak jeszcze urządzić wspólne gotowanie, wymianę przepisów, doświadczeń??? Cóż za rozkosz, nie tylko dla podniebienia!

Właśnie po to powstała plenerowa KUCHNIA SPOTKAŃ, aby wspólnie poznawać tajniki kulinariów. W KUCHNI SPOTKAŃ przygotowane są stanowiska dla każdego uczestnika. Na początku jest krótki wstęp teoretyczny związany z tematem warsztatów, a następnie uczestnicy przystępują do kulinarnej zabawy 🙂 robienia ciasteczek, lepienia pierogów, czy bułeczek.

KULINARNIE – INTERDYSCYPLINARNIE

Warto dowiedzieć się na ten temat więcej, na temat produktów, sposobów ich przetwarzania. My skupiamy się na roślinach – zbożach, przyprawach, które stanową podstawę naszego żywienia. Poza tym z kuchnią związana jest też kultura danego regionu, społeczności.

Kuchnia łączy w sobie cały naukowy dorobek człowieka – bez znajomości matematyki, chemii, fizyki, nie mówiąc już o przyrodzie, trudno wyobrazić sobie kuchenne zmagania. Poza tym przygotowywanie potraw to wspaniała i twórcza zabawa, na którą rodzice nie zawsze pozwalają w obawie o porządek w kuchni.

O tym też są nasze warsztaty – o działaniu w zespole, o organizacji czasu i pracy. Uruchamiamy wszystkie zmysły, to zajęcia wyjątkowo sensoryczne – dotyk, zapach, smak, wzrok, a nawet słuch (przecież dźwięk jaki wydaje skórka upieczonego bochenka świadczy o tym, czy wnętrze jest już gotowe).

W zespole siła 🙂 Nie tylko w kuchni, ale i w życiu…

Nie zapominamy także o kuchni z historią w tle! Frankówka, bowiem znajduje się kilkanaście kilometrów od Zamku w Wiśniczu, gdzie powstała pierwsza książka kucharka na ziemiach polskich Compendium Ferculorum, autorstwa nadwornego kuchmistrza Stanisława Czernieckiego.

Na tym zamku powstała pierwsza książka kucharska na ziemiach polskich Compendium Ferculorum, której autorem był nadworny kuchmistrz Stanisław Czerniecki

A historia przypraw korzennych jest naprawdę fascynująca, a nawet groźna. Na naszych warsztatach podróżujemy zatem w głąb historii do czasów staropolskich, ale też dookoła świata razem z Magellanem na Wyspy Korzenne.

Słowem KUCHNIA TO ŻYCIE i o tym właśnie w sposób interdyscyplinarny, ciekawy i baaardzo praktyczny opowiadamy na  naszych WARSZTATACH KULINARNYCH!

Wizerunki kotków są bardzo popularne w zdobieniach tart, które dzieciaki wykonują na warsztatach 🙂

TEMATY NASZYCH WARSZTATÓW KULINARNYCH:

TUTAJ SPRAWDŹ DOSTĘPNE TERMINY I ZAPISZ SIĘ NA WARSZTATY

1. Heca z pieca, czyli wszystko o mące.

Z jakiego ziarna powstaje mąka? Czy z każdej mąki można upiec chleb? Co to są drożdże i czym się żywią? Jak to jest, że z jednej mąki można przygotować różne ciasta? Więcej można przeczytać TUTAJ 🙂

2. Kuchnia pełna niespodzianek, czyli kuchenne eksperymenty.

Czy w kuchni można poznawać szkolne przedmioty? Oczywiście, że tak! Przecież kuchnia, gotowanie to matematyka, chemia, fizyka, biologia! Na warsztatach uczymy się proporcji, a potem mieszamy, podgrzewamy, ugniatamy i patrzymy co z tego wyniknie! Słowem robimy różne kulinarne eksperymenty 🙂

3. Historia od kuchni, o kuchni na barokowym dworze Lubomirskich w Wiśniczu.

Dzięki tym warsztatom uczestnicy mogą poznać tajniki staropolskiego stołu :), niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo różniła się kuchnia staropolska od współczesnej :). Mamy tę przyjemność, że całkiem niedaleko Frankówki Małej, na dworze Stanisława Lubomirskiego, pana na Wiśniczu powstała pierwsza książka kucharska na ziemiach polskich Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw. Przepisy zostały spisane przez kuchmistrza dworskiego Stanisława Czernieckiego.

4. Wszystkie zapachy świata – przyprawy
5. Roztańczone marynaty tańczą twista.
6. Atlas smaków – regionalne podróże kulinarne

Jedna myśl na temat “WARSZTATY KULINARNE

Komentarze są wyłączone.