WARSZTATY KULINARNE W PLENERZE
Właśnie po to powstała plenerowa KUCHNIA SPOTKAŃ, aby wspólnie poznawać tajniki kulinariów. W KUCHNI SPOTKAŃ przygotowane są stanowiska dla każdego uczestnika. Na początku jest krótki wstęp teoretyczny związany z tematem warsztatów, a następnie uczestnicy przystępują do kulinarnej zabawy przy tradycyjnym PIECU Z BLACHĄ. Powstają najprostsze podpłomyki, proziaki, pierogi – gotowane i pieczone, ciasteczka, bułeczki. Organizujemy warsztaty kulinarno-historyczne, oparte o wielowiekowe dziedzictwo tego regionu. Poniżej znajdziesz tematy naszych warsztatów dla różnych grup wiekowych.

KULINARNIE – INTERDYSCYPLINARNIE – WARSZTATY KULINARNE DLA SZKÓŁ
- Warto dowiedzieć się na ten temat więcej, na temat produktów, a także sposobów ich przetwarzania. My skupiamy się na roślinach – zbożach, przyprawach, które stanową podstawę naszego żywienia. Poza tym z kuchnią związana jest też kultura danego regionu, społeczności.
- Kuchnia łączy w sobie cały naukowy dorobek człowieka. Bez znajomości matematyki, chemii, fizyki, nie mówiąc już o przyrodzie, trudno wyobrazić sobie kuchenne zmagania. Poza tym przygotowywanie potraw to wspaniała i TWÓRCZA ZABAWA, na którą rodzice nie zawsze pozwalają w obawie o porządek w kuchni.
- O tym też są nasze warsztaty kulinarne – o DZIAŁANIU W ZESPOLE, o ORGANIZACJI CZASU I PRACY. Uruchamiamy wszystkie zmysły, to zajęcia wyjątkowo sensoryczne – dotyk, zapach, smak, wzrok, a nawet słuch (przecież dźwięk jaki wydaje skórka upieczonego bochenka świadczy o tym, czy wnętrze jest już gotowe).
- Nie zapominamy także o KUCHNI Z HISTORIĄ W TLE! Frankówka, bowiem znajduje się kilkanaście kilometrów od Zamku w Wiśniczu, gdzie powstała pierwsza książka kucharka na ziemiach polskich COMPENDIUM FERCULORUM, autorstwa nadwornego kuchmistrza Stanisława Czernieckiego.
- A HISTORIA PRZYPRAW korzennych jest naprawdę fascynująca, a nawet groźna. Na naszych warsztatach podróżujemy zatem w głąb historii do czasów staropolskich, ale też dookoła świata razem z Magellanem na Wyspy Korzenne.
- Słowem KUCHNIA TO ŻYCIE i o tym właśnie w sposób interdyscyplinarny, ciekawy i baaardzo praktyczny opowiadamy na naszych WARSZTATACH KULINARNYCH!

TEMATY NASZYCH WARSZTATÓW KULINARNYCH:
1. HECA Z PIECA, CZYLI WSZYSTKO O MĄCE
WARSZTATY KULINARNO-PRZYRODNICZE DLA PRZEDSZKOLI, MŁODSZYCH KLAS SP – OD 1 DO 5 KLASY
Z jakiego ziarna powstaje mąka? Czy z każdej mąki można upiec chleb? Co to są drożdże i czym się żywią? Jak to jest, że z jednej mąki można przygotować różne ciasta? Podczas gdy jedna grupa ma zajęcia w Kuchni Spotkań, druga w zależności od pory roku i pogody idzie na zajęcia do lasu lub na łąkę, a potem jest zamiana 🙂
Przedszkolaki na tych warsztatach robią proste ciasteczka, które potem zdobią kolorowymi lukrami lub „farbkami” z naturalnych składników. Jeśli chodzi o część przyrodniczą, to są to proste animacje w naszej ogrodzonej przestrzeni, dostosowane do wieku dzieci.
2. GA-RY-DO-KU-CH-NI
WARSZTATY KULINARNE Z KULINARNĄ GRĄ TERENOWĄ DLA STARSZYCH KLAS SP (6-8) ORAZ DLA SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH
Czy wiesz co amerykański pastor z XIX wieku miał wspólnego z mąką? Czy umiesz wbić jajko do miski, żeby nie wpadła tam skorupka? Jakie są podstawowe składniki ciasta? Umiesz przeczytać przepis kulinarny? Jeśli nie, tego nauczysz się na naszych warsztatach! A przy okazji będzie dużo fajnej, zespołowej zabawy! Sprawdź, czy wygrasz tę kuchenną bitwę 🙂
3. PIEPRZNO I SZAFRANNO, CZYLI O AROMATYCZNEJ STAROPOLSKIEJ KUCHNI
WARSZTATY KULINARNO – HISTORYCZNE Z KULINARNĄ GRĄ TERENOWĄ DLA STARSZYCH KLAS SP (6-8) ORAZ DLA SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH
Dzięki tym warsztatom uczestnicy mogą poznać tajniki staropolskiego stołu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że kuchnia staropolska bardzo różniła się od współczesnej. Mamy tę przyjemność, że całkiem niedaleko Frankówki Małej, na dworze Stanisława Lubomirskiego, pana na Wiśniczu, powstała jedna z pierwszych książek kucharskich na ziemiach polskich Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw. Przepisy zostały spisane przez kuchmistrza dworskiego Stanisława Czernieckiego. Najcenniejszymi składnikami przepisów były pachnące przyprawy, które przybywały do Polski wraz z dalekowschodnimi kupcami.
4. INTEGRACJA PRZY SOLE, CZYLI PIEROGOWY ZAWRÓT GŁOWY
WARSZTATY DLA STARSZYCH KLAS SP (6-8) ORAZ DLA SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH
Nie od dziś wiadomo, że kuchnia to najlepsze miejsce do spotkań, rozmów, integracji. Zabawowa rywalizacja na liczbę zrobionych pierogów. Na warsztatach robimy pierogi wytrawne, tj. z farszem „ruskim”. Powstają przeróżne kształty, różne ozdoby. W każdym razie integracja murowana.
5. ROZTAŃCZONE MARYNATY TAŃCZĄ TWISTA, CZYLI LATO W SŁOIKU
WARSZTATY DLA DZIECI UMIEJĄCYCH KROIĆ NOŻYKIEM (do decyzji wychowawcy)
Jesienne warsztaty kulinarne, kiedy zbieramy letnie plony i możemy je zachować na zimę zamknięte w słoikach. Na warsztatach dowiemy się, jakie procesy zachodzą w słoiku, że mogą stać na półce nawet rok. Jednak to nie żadna magia, tylko nauka!
Pingback: Zapraszamy do PLENEROWEJ KUCHNI SPOTKAŃ? – Witamy we FRANKÓWCE MAŁEJ
Pingback: WARSZTATY – Witamy we FRANKÓWCE MAŁEJ
Pingback: PLENEROWE PIECZNIE CHLEBA W KUCHNI SPOTKAŃ- frankowka.pl